Beskyt jer!
Foreningslivet oplever mange svindelforsøg
Aftenskolen kan være i risikozonen for forsøg på digital svindel, men med årvågenhed og gode sikkerhedsprocedurer, kan I mindske risikoen for at det rammer netop jer.
Aftenskolernes foreninger er forskelligt bygget op, når det kommer til fordeling af ansvar og opgaver, derfor er følgende anbefalinger generelle.
Begræns adgangen for svindlere
- Overvej at begrænse mængden af kontaktoplysninger på bestyrelsens medlemmer på foreningens hjemmeside. Sørg dog for at medlemmerne altid kan komme i kontakt med nogen i bestyrelsen.
- Sørg for at passwords ændres regelmæssigt
Beskyt foreningen mod falske telefonopkald
- Udlever aldrig personlige oplysninger og overfør aldrig penge, hvis nogen ringer uopfordret og beder dig om det.
- Stop op, og lad dig ikke presse, selvom du får indtryk af, at det haster. Svindlere forsøger ofte at give indtryk af, at du skal handle med det samme.
- Stol ikke på visningen af et opkalds telefonnummer. Svindlere kan ændre visningen af nummeret, de ringer fra, så det er identisk med fx bankens eller politiets.
- Del kun kassererens mailadresse på foreningens hjemmeside. Andre oplysninger kan misbruges.
Beskyt foreningen mod falske mails og SMS’er
- Indtast aldrig oplysninger i forbindelse med links, der fører dig direkte til en loginside. Åbn i stedet en internetside, og søg den officielle hjemmeside frem fx MitID.dk eller borger.dk.
- Stop op, og lad dig ikke presse, selvom du får indtryk af, at det haster. Svindlere forsøger ofte at give indtryk af, at du skal handle med det samme.
- Udlever aldrig personlige oplysninger, hvis nogen uopfordret beder dig om det over mail eller SMS.
- Stol ikke på visningen af en afsender på mail eller SMS. Svindlere kan ændre visningen af det telefonnummer eller den adresse, de skriver fra, så det er identisk med fx bankens eller politiets.
- Hvis en mail eller SMS kommer fra en virksomhed, du ikke har en relation til, kan det være et tegn på svindel.
Lav regler for godkendelse af betalinger
- Beslut i bestyrelsen, hvor store beløb kassereren kan betale på egen hånd – fx beløb på maks. 3.000 kr.
- Overvej at indføre ”2-person godkendelse” i foreningens pengeinstitut. Det betyder i praksis, at en person kan oprette en betaling/overførsel, men en anden person, skal efterfølgende logge ind i netbanken og godkende betaling/overførsel.
- Ræk ud til foreningens pengeinstitut og gå i dialog om et godt set-up i banken. Er der eventuelt mulighed for at sætte en daglig beløbsgrænse på udbetalinger.
- Et større indestående i banken, kan eventuelt placeres på en anden konto end driftskontoen. Skal der overføres midler fra kontoen med det større indestående, kræver det godkendelse jf. tegningsretten i vedtægterne.
Læs mere
De ovenstående råd og anbefalinger er lavet med udgangspunkt i DGI's anbefalinger.
Der er mere information at hente om digital svindel på hjemmesiden sikkerdigital.dk, som Styrelsen for Samfundssikkerhed har lavet.